in

In Kerkrade pakken ze laaggeletterdheid samen aan!

KERKRADE – In Kerkrade is één op de zes inwoners in de leeftijd tussen 15 en 65 jaar laaggeletterd. Dat heeft grote gevolgen voor hun persoonlijke leven.

Maar wat betekent laaggeletterdheid precies? En waarom is het zo ontzettend belangrijk dat we dit samen aanpakken?

Wat is laaggeletterdheid?
Laaggeletterdheid is een term voor mensen die veel moeite hebben met lezen en schrijven. Vaak hebben ze ook moeite met rekenen en vinden ze het lastig om met een computer, tablet of smartphone om te gaan. Laaggeletterden kunnen wel lezen en schrijven maar hun taalvaardigheid ligt onder het minimale niveau om volwaardig mee te kunnen doen in de Nederlandse maatschappij.

En dat is een probleem, want taal is zo belangrijk in het dagelijks leven. Denk aan het lezen van veiligheidsinstructies, bijsluiters van medicijnen, maar ook de dienstregeling bij de bushalte en voorleesboekjes voor (klein)kinderen.

Laaggeletterdheid herkennen
Mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven, praten hier niet snel over en proberen hun probleem te verbergen. Vaak schamen ze zich en verzinnen ze een smoesje als ze iets moeten schrijven, of iets op de computer moeten doen: “Dat doe ik later thuis wel” bijvoorbeeld, of “Ik ben mijn bril vergeten”.

Laaggeletterdheid aanpakken
Merk je in je omgeving dat iemand vaak excuses gebruikt wanneer hij of zij iets moet lezen of schrijven? Grote kans dat deze persoon moeite heeft met taal en jouw hulp en steun goed kan gebruiken. Ga het daarom gesprek met deze persoon aan, vertel dat hij of zij zich niet hoeft te schamen en dat je nooit te oud bent om te leren.

Moedig hem of haar aan om hulp te zoeken, in Kerkrade zijn genoeg plekken zijn waar iedereen welkom is voor gratis hulp om beter te leren lezen en schrijven.
Samen staan we sterk, samen pakken we laaggeletterdheid in Kerkrade aan!

Kijk op www.kerkrade.nl/taal voor meer informatie.

Report

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vijf Limburgse zaken op coldcasekalender politie

Inbrekers betrapt in Landgraaf, politie zet achtervolging in