in ,

ILT: 18% van getest legaal consumentenvuurwerk onveilig

Van het geteste legale vuurwerk voldoet 18% niet aan de wettelijke veiligheidseisen. Dat blijkt uit testen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Het grootste risico vormt zwaarder consumentenvuurwerk zoals cakeboxen. Deze kunnen bijvoorbeeld omvallen en zo gevaar veroorzaken. Ook ziet de ILT tijdens de testen regelmatig brandende delen die naar beneden dwarrelen en dus gevaarlijk zijn.

Ieder jaar inspecteert de ILT legaal consumentenvuurwerk. Zo’n 250 artikelen zijn dit jaar aan een productveiligheidsonderzoek onderworpen. De ILT kijkt heel gericht naar vuurwerk dat het grootste risico vormt. Dat uit de inspecties blijkt dat 18% niet voldoet, betekent dus niet dat er iets mis is met bijna een vijfde van ál het vuurwerk in de winkels. Omdat de ILT vooral die producten onderzoekt waarvan bekend is dat het mogelijk gevaarlijk is, valt het percentage hoog uit. Partijen die niet door de test komen, moeten op kosten van de importeur worden aangepast of vernietigd. Daarmee voorkomt de inspectie dat zo’n 80.000 tot 100.000 kg vuurwerk dat niet aan de eisen voldoet, in de winkels komt te liggen.

Kwaliteit vuurwerk moet omhoog
Dat de ILT 18% van het geteste vuurwerk afkeurt, betekent dat de markt nog niet in staat is om vuurwerk van voldoende kwaliteit op de markt te brengen. De ILT roept de vuurwerkbedrijven daarom op veel kritischer te zijn op de kwaliteit en veiligheid van het vuurwerk dat ze importeren.

Report

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Auto’s botsen op N299 Kerkrade

Grootste deel van de Nederlanders weet niet wat te doen bij oogletsel door vuurwerk