KERKRADE – Het gebruik van open haarden en houtkachels zorgt regelmatig voor overlast door houtrook. Deze rook bevat schadelijke stoffen die bij inademing gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Vooral mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen zijn extra gevoelig voor de effecten van houtrook. Ook kleine hoeveelheden rook of de geur ervan kunnen al klachten geven.
Beperkte handhaving door de gemeente
Volgens de gemeente is handhaven bij overlast door houtrook lastig, omdat er geen objectieve meetmethoden zijn om de mate van hinder vast te stellen. Wat voor de ene persoon nauwelijks storend is, kan voor een ander al ernstige hinder betekenen. Hierdoor wordt vaak geadviseerd eerst zelf met de veroorzaker van de rook in gesprek te gaan om samen tot oplossingen te komen.
Meldingen en handhaving
Als gesprekken niet tot een oplossing leiden, kan een melding worden ingediend bij de gemeente. Op basis van deze melding wordt gekeken of er mogelijkheden zijn om handhavend op te treden.
Verantwoord hout stoken
Huiseigenaren die zelf hout stoken, wordt aangeraden rekening te houden met hun buren en het milieu. Het gebruik van droge, onbehandelde houtsoorten en het volgen van de stooktips van Milieu Centraal kunnen overlast beperken. Daarnaast is het belangrijk om de Stookwijzer en het Stookalert van het RIVM te raadplegen. Deze tools geven advies over momenten waarop het beter is om niet te stoken, bijvoorbeeld bij weinig wind of slechte luchtkwaliteit.
Meer informatie
Meer informatie over de gevolgen van houtrook en tips om overlast te voorkomen is te vinden op de websites van het RIVM en Milieu Centraal. Ook kunnen geïnteresseerden zich via het RIVM aanmelden voor het Stookalert, waarmee zij een melding ontvangen wanneer houtstook sterk wordt afgeraden.
Wilt u meer weten over houtrook? Kijk dan op https://buff.ly/3YVzo6D