in ,

Heerlen presenteert in augustus 10 carillon-concerten

De romaanse St. Pancratiuskerk in het centrum van Heerlen is een van de mooiste en modernste carillons van Nederland rijk.

Foto(‘s): Facebook Gemeente Heerlen

Zomers’Carillon. Frank Steijns (André Rieu Orchestra) viert 25 jaar stadsbeiaardier Heerlen met tien jubileumconcerten die wél doorgaan in augustus (met o.a. de allerjongste carillonspeelster ter wereld).

Security Check Required

No Description

Onderstaande concerten mogen wél doorgaan als de mensen netjes afstand houden. Emile Roemer is blij verheugd, evenals deken Hans Bouman en theaterdirecteur Bas Schoonderwoerd. Het jubileum van de stadsbeiaardier trekt mensen uit heel Zuid-Limburg in augustus naar Heerlen.

De romaanse St. Pancratiuskerk in het centrum van Heerlen is een van de mooiste en modernste carillons van Nederland rijk. De bevolking van Heerlen schonk dit samen met de Staatsmijnen in op 2 augustus 1964 aan de stad. De eerste beiaardier Harry Lückers werd vijf jaar later opgevolgd door ​Mathieu Steijns, in die tijd eveneens leraar aan de Heerlense muziekschool. Hij gaf 25 jaar geleden het stokje over aan zijn zoon ​Frank Steijns.

Frank begeleidde de renovatie in 2011/12, voegde twee klokken toe én DSM’s supersterke Dyneema-vezel stuurt sindsdien het 49 klokken tellende carillon aan. De band met het mijnverleden werd zo verstevigd; nu vijf jaar na het Jaar van de Mijnen M2015 herdenkt Frank óók de steenkolenmijnbouwerfenis. Frank Steijns (violist en arrangeur bij het André Rieu Orchestra) bespeelt het carillon ook in Maastricht en Weert en neemt op André Rieu’s concertreizen vaak zijn mobiel carillon mee. Hij is daarmee de meest spelende beiaardier ter wereld.

Frank Steijns viert zijn zilveren stadsbeiaard jubileum in Heerlen met tien concerten en speciale gasten. Concerten vanuit de kerktoren mogen wél mogen doorgaan omdat er voldoende ruimte is op de belendende pleinen in de Heerlense binnenstad. Burgemeester Emile Roemer, deken Hans Bouman evenals Parkstad Limburg Theater-directeur Bas Schoonderwoerd omarmen dit unieke initiatief dat ​podiumkunstenaars – juist nu in deze bizarre tijd steunt. H​et publiek kan veilig op de terrassen van de horecazaken plaatsnemen of staand luisteren vanaf de pleinen: de Bongerd, het Pancratiusplein en het Wilhelminaplein. De anderhalve meter afstandsnorm is makkelijk te waarborgen.

Eén van zijn gasten is de jongste carillonspeler ter wereld, de Belgische ​Elien Van den Broeck. Elien is Belgisch kampioene karate, en begon met carillonspelen op haar negende en is nu – 7 jaar later – al de vaste bespeler van het carillon van de Abdij van Postel (België), dat sinds de 12e eeuw de pleisterplaats is van de norbertijnen. Frank nodigt daarnaast één van Nederlands grootste viooltalenten uit, Enzo Kok (winnaar van het Prinses Christina Concours), naast diverse andere gasten. Beethoven komt langs (ihkv het Beethoven-jaar, de 250e geboortedag), evenals J.S. Bach en Simon ten Holt; óók pop en jazz passeren de revue.

  • Zondag 9 augustus 15 uur – Gasten: violist Enzo Kok & klarinettist Emil Szarkowicz.
  • Dinsdag 11 augustus 11 uur – Glück Auf, Carboon! Zanger/gitarist Rim Steijvers & dwarsfluitiste Iris van Cleef.
  • Dinsdag 11 augustus 19 uur – Beethoven on Bells – Koen Van Assche, solo (stadsbeiaardier Antwerpen, Lier, Turnhout en Herentals; ihkv het Beethoven-jaar).
  • Donderdag 13 augustus 19 uur – App Your Song (verzoekjes, solo Frank Steijns).
  • Zaterdag 15 augustus 19 uur – Jazz Around The Clock – Tamara Hoekwater (zang) & Pieter Vermeulen (gitaar) – ex Volumia!
  • Zondag 16 augustus 15 uur – ‘t Bronsgroen Carillon – accordeonist Carlo Plaum.
  • Dinsdag 18 augustus 19 uur – Elien Van den Broeck (allerjongste carillon-speelster ter wereld (!) uit het Meerhout).
  • Zaterdag 22 augustus 13 uur – J.S. Bach (Frank Steijns, solo).
  • Woensdag 26 augustus 19 uur – VerrasSing! Madieke Marjon, Christina Petrou en Joline Soomers zingen van pop tot klassiek.
  • Zaterdag 29 augustus 19 uur – Canto Ostinato meets Jazz – Jeroen van Veen & Mike Del Ferro.Deze concerten mogelijk dankzij de steun van Parkstad Limburg Theaters, Provincie Limburg, Gemeente Heerlen, Stichting FSI, HeerlenMIJNstad, Rabobank, Cucina Italiana, SLIM Jazz & buro Marcel van der Heyden.

Kortom, Frank Steijns trakteert Zuid-Limburg met de hulp van deze partijen op een bijzondere concertreeks – geheel corona-proof – in het centrum van Heerlen vanuit de Pancratiuskerktoren!

Meer info of media over dit item? Nu jij!

Foto Video Audio Tekst Embed

This field is required

Sleep foto hierheen

of

You don't have javascript enabled. Media upload is not possible.

Afbeelding ophalen van URL

Maximum upload file size: 8 MB.

Processing...

This field is required

Sleep video hierheen

of

You don't have javascript enabled. Media upload is not possible.

Bijvoorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=WwoKkq685Hk

Add

Ondersteunde social media:

Maximum upload file size: 64 MB.

Processing...

This field is required

Drop Audio Here

of

You don't have javascript enabled. Media upload is not possible.

e.g.: https://soundcloud.com/community/fellowship-wrapup

Add

Ondersteunde social media:

Maximum upload file size: 32 MB.

Processing...

This field is required

Bijvoorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=WwoKkq685Hk

Ondersteunde social media:

Processing...

Ook meer aandacht voor jouw (social) media (pers)berichten? Deel hier je bericht!

Report

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

WSP Parkstad én Sociale Diensten : CompetenSYS deel I

IS JE TUIN AL WATERKLAAR? Klimaatverandering zorgt voor steeds meer uitersten. …