HOENSBROEK – Zaterdag 2 juni is het weer zover. Dan komen 6 G-teams uit Begië, 5 G-teams uit Duitsland en 17 G-teams uit Nederlandnaar het sportpark van voetbalvereniging EHC/Heuts gelegen in wijk De Dem uitHoensbroek voor het jaarlijkse Genieten-toernooi. Voor de mensen die niet weten wat G-voetbal is; dat is voetbal voor spelers met een beperking. 

EHC/Heuts heeft het in 2007aangedurfd om te starten met Gvoetbal en dit is uitgegroeid tot een mooie aanwinst voor de club. Inmiddels spelen er zo’n 40 mindervalide spelers in 3 verschillende klasse en hebben we voor elk team verschillende leiders. Naast het voetballen proberen we met de spelers bij zoveel als mogelijke activiteiten bij de verenging mee te doen, en dit altijd een succes. Bij zo’n activiteit wordt wel eens geroepen:

“Het is pas een feest, als de G is geweest”.

En dat is ook zo, elke activiteit ziet men als een feestje. Veel van de spelers hebben niet veel vrienden en hebben moeite met het leggen van sociale contacten. Bij EHC/Heuts motiveren we het leggen van contacten dit en zien daar ook de successen van. Verschillende kleine vriendenclubjes ontstaan die ook buiten het voetballen met elkaar afspreken.

Het Genieten-toernooi wordt dit jaar voor de 8e keer georganiseerd en de ca. 40 mindervalide spelers van EHC/Heuts zien er ook dit jaar weer naar uit om te strijden voor de felbegeerde prijzen. Die zaterdag komen er meer dan 400 spelers met een beperking naar De Dem. De teams worden ingedeeld in verschillende niveaus, vergelijkbaar met de klasse-indeling van de KNVB voor Gvoetbal.

We noemen het bewust niet een G-toernooi maar het Genieten-toernooi, wat dat is wat we deze spelers willenlaten doen. Iedereen wordt die dag verwend. Zo starten ze bij aankomst met een lekker stukje Limburgse vlaai, ’s middags krijgen ze een lunchpakket aangeboden en in de middag krijgen ze nog een portie friet met een snack.  Iedereen wordt bij EHC gastvrij ontvangen. Dankzij sponsoren en subsidies van onder andere het Fonds Gehandicaptensport, het Fonds Verstandelijk Gehandicapten en de Dirk Kuyt Foundation is dit mogelijk.

In alle vroegte zijn een grote groep vrijwilligers bestaande uit de leiding, ouders en begeleiders, en mensen die het Gvoetbal een warm hart toedragen al bezig om alles voor te bereiden. Zonder deze groep is zo’n dag niet te realiseren. Die dag moeten er meer dan 900 broodjes gesmeerd worden, 450 appels verpakt worden, en 450 pakjes drinken ingepakt worden voorde lunchpakketjes. Aan het eind van de dag is iedereen moe van het harde werken, maar als je de blijde gezichten op de gezichten ziet van de spelers dan is dat vele vermoeiende werk snel vergeten.