in ,

Grootste daling auto-inbraken in Limburg

De daling in de provincie is representatief voor heel Nederland, waarin ook het aantal auto-inbraken daalde.

Foto ter illustratie!

Afgelopen jaar werd in Limburg 22,3 procent minder vaak ingebroken in auto’s ten opzichte van een jaar eerder. Hiermee vond in Limburg de grootste daling plaats van alle Nederlandse provincies. In totaal ging dit om een verschil van 617 auto’s. In heel Nederland nam het aantal auto-inbraken in 2020 af met 6,7 procent. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van politiedata.

Daling in 9 provincies

In negen Nederlandse provincies was een daling in het aantal auto-inbraken te zien. Na Limburg vond de grootste daling plaats in Groningen: hier nam het aantal auto-inbraken af met 21,6 procent. Ook in Flevoland (-19,5 procent) en Friesland (-19 procent) was de daling relatief groot.
In Zeeland vond daarentegen de grootste stijging plaats, hier waren namelijk 54,7 procent meer inbraken dan het jaar daarvoor. Ook in Drenthe (30,5 procent) en Zuid-Holland (1,5 procent) stegen het aantal auto-inbraken ten opzichte van 2019.

Corona grote invloed op aantal inbraken
De daling in de provincie is representatief voor heel Nederland, waarin ook het aantal auto-inbraken daalde. De coronamaatregelen lijken een sterke invloed te hebben hierop. Zo nam het aantal inbraken in auto’s tijdens de eerste lockdown in 2020 af met gemiddeld 16,7 procent, terwijl in januari en februari het aantal incidenten juist steeg met respectievelijk 7,7 procent en 12,8 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Bron: Independer

Na de eerste lockdown nam het aantal auto-inbraken weer toe. In de maanden juli tot en met september werden namelijk gemiddeld 9,1 procent meer incidenten gemeld dan in 2019. Ook tijdens de huidige lockdown gaan auto-inbrekers weer minder vaak op pad. Van oktober 2020 tot en met februari 2021 werd er gemiddeld 28,7 procent minder vaak ingebroken in auto’s ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Bron: Independer

Vergoeding hangt af van type verzekering
Eelko van Dijk, schade-expert bij Independer:

“Als je alleen een WA-verzekering hebt, dan krijg je bij diefstal helaas niets vergoed via je autoverzekering. Een autoverzekering met een beperkt casco of een volledig cascodekking, biedt meestal standaard dekking voor accessoires. De maximale vergoeding verschilt enorm: € 500 tot € 5.000. Bij een aantal verzekeraars zijn accessoires zelfs onbeperkt meeverzekerd.”

Accessoires zijn de spullen die door de autofabrikant zijn ingebouwd. Denk bijvoorbeeld aan de airbag, ingebouwd navigatiesysteem of audioapparatuur. Deze accessoires zijn verzekerd als onderdeel van de cataloguswaarde van de auto. Van Dijk:

“Later ingebouwde accessoires, zoals een stereo-installatie of aparte versterker of geluidsboxen, kun je tot een bepaald bedrag meeverzekeren. Losse spullen zoals een telefoon of zonnebril vallen niet onder je autoverzekering. Hiervoor kun je in sommige gevallen wel aanspraak doen op je inboedelverzekering.”

Meer info of media over dit item? Nu jij!

Foto Video Audio Tekst Embed

This field is required

Sleep foto hierheen

of

You don't have javascript enabled. Media upload is not possible.

Afbeelding ophalen van URL

Maximum upload file size: 8 MB.

Processing...

This field is required

Sleep video hierheen

of

You don't have javascript enabled. Media upload is not possible.

Bijvoorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=WwoKkq685Hk

Add

Ondersteunde social media:

Maximum upload file size: 64 MB.

Processing...

This field is required

Drop Audio Here

of

You don't have javascript enabled. Media upload is not possible.

e.g.: https://soundcloud.com/community/fellowship-wrapup

Add

Ondersteunde social media:

Maximum upload file size: 32 MB.

Processing...

This field is required

Bijvoorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=WwoKkq685Hk

Ondersteunde social media:

Processing...

Ook meer aandacht voor jouw (social) media (pers)berichten? Deel hier je bericht!

Report

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 Vragen over het AstraZeneca-vaccin | Coronavaccinatie

Een nieuw thuis voor de buurt: de BMV Heerlerbaan