in ,

Giraffe geboren in GaiaZOO

De laatste keer dat er een langnek werd geboren in de Limburgse dierentuin is namelijk zeven jaar geleden.

KERKRADE – De dierenverzorgers van GaiaZOO zijn maandag 8 november verblijd met de geboorte van een giraffenjong. Al maanden werd er reikhalzend naar de geboorte van deze giraffe uitgekeken.

video

De laatste keer dat er een langnek werd geboren in de Limburgse dierentuin is namelijk zeven jaar geleden. Tel daarbij op dat giraffen een draagtijd hebben van maar liefst vijftien maanden en het wachten op de geboorte duurt lang. Het is de vierde keer dat de giraffenvrouw het leven schenkt aan een jong. Voor de mannelijke giraffe van GaiaZOO is het echter de eerste nakomeling. Hij kwam in 2018 als jonge giraffe aan in de dierentuin in Zuid-Limburg.

Een hele bevalling

“De geboorte van een giraffe is een hele bevalling”,

vertelt hoefdierverzorger Myrthe van Braam.

“Het is voor mij de eerste keer dat ik als dierenverzorger zo’n geboorte mee mag maken.” Giraffen bevallen staand en het jong valt bij de geboorte wel bijna twee meter naar beneden. Hoewel dit best heftig lijkt, is de val juist heel belangrijk om de ademhaling goed op gang te laten komen. Tijdens de val draait het jong, zodat hij niet op zijn kop valt. Het jong, een vrouwtje, maakt het goed. “Ze staat stevig op haar poten, kijkt nieuwsgierig om zich heen én we hebben haar al zien drinken! Dat is een goed teken”,

aldus Van Braam. Jonge giraffen zogen gemiddeld ruim een jaar, daarna kunnen ze zelfstandig voedsel zoeken.

Wie de jonge giraffe wil bewonderen kan nu al een bezoek brengen aan de dierentuin in Kerkrade. De komende dagen blijven alle giraffen op stal, zodat moeder, jong en de andere giraffen aan elkaar kunnen wennen. Daarna mag de kleine langnek bij goed weer samen met haar soortgenoten de savanne van de dierentuin verkennen. Pas als ze haar weg daar goed kent, maken ook de andere savannebewoners kennis met de nieuwkomer. Lees hier meer over giraffen in GaiaZOO.

Geen naam

Een veelgehoorde vraag in de dierentuin is: hoe gaat de giraffe heten? Omdat giraffen geen huisdieren zijn, is besloten het jonge dier geen naam te geven. In ieder geval niet voor de buitenwereld. Het gebruik van dierennamen is in de bedrijfsvoering van GaiaZOO uiteraard onmisbaar. Dierverzorgers gebruiken namen van dieren onderling om over de verschillende individuen van een groep te kunnen overleggen en bij de dagelijkse verzorging van de dieren. Het gebruik van een naam heeft echter niet veel betekenis voor een bezoeker, omdat de meeste bezoekers individuele dieren niet (her)kennen. Hoewel de dieren in GaiaZOO gewend zijn aan mensen en diverse soorten op hun naam reageren als hun dierverzorger hen roept, beschouwt GaiaZOO hen als wilde dieren. Ze maken onderdeel uit van een grote, Europese groep met als doel een genetisch diverse populatie voor de lange termijn in stand te houden. Daarom worden er geen namen van individuele dieren gecommuniceerd door GaiaZOO. Bron: GaiaZOO.nl

Meer info of media over dit item? Nu jij!

Foto Video Audio Tekst Embed

This field is required

Sleep foto hierheen

of

You don't have javascript enabled. Media upload is not possible.

Afbeelding ophalen van URL

Maximum upload file size: 8 MB.

Processing...

This field is required

Sleep video hierheen

of

You don't have javascript enabled. Media upload is not possible.

Bijvoorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=WwoKkq685Hk

Add

Ondersteunde social media:

Maximum upload file size: 64 MB.

Processing...

This field is required

Drop Audio Here

of

You don't have javascript enabled. Media upload is not possible.

e.g.: https://soundcloud.com/community/fellowship-wrapup

Add

Ondersteunde social media:

Maximum upload file size: 32 MB.

Processing...

This field is required

Bijvoorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=WwoKkq685Hk

Ondersteunde social media:

Processing...

Ook meer aandacht voor jouw (social) media (pers)berichten? Deel hier je bericht!

Report

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Twee woningen getroffen door grote brand in Kerkrade

Multidisciplinair project ‘Nieuwe Helden’ geeft jongeren perspectief in coronatijd