in

LikeLike

Giften tot €1200 per jaar toegestaan naast uitkering in Heerlen

Dit moet een landelijke regel worden. Op dit moment is dat nog niet het geval.

HEERLEN – Vanaf 1 mei 2021 verrekent Heerlen giften aan mensen in de bijstand pas bij meer dan €1200. Giften zijn bijvoorbeeld een tas met boodschappen of geld om kleding te kopen. Inkomsten uit arbeid moeten altijd gemeld worden.

Wethouder Peter van Zutphen is blij met de nieuwe vastgestelde beleidsregel:

“door deze maatregel brengen we duidelijkheid in de regels over hoe om te gaan met giften. Dat is goed voor de mensen die het aangaat en ook beter werkbaar voor de gemeente.

Zo kunnen we voorkomen dat kleine fouten leiden tot onredelijke sancties en schrijnende situaties, zoals bij de zogenaamde ‘boodschappenaffaire’ in Wijdemeren eind vorig jaar”.

Heerlen past motie Tweede Kamer nu al toe

Met de aanpassing van de beleidsregel algemene bijstand past Heerlen de motie, die de Tweede Kamer naar aanleiding van de ‘boodschappenaffaire’ hierover in februari heeft aangenomen, al toe. Met deze aangenomen motie onderstreept de Kamer de noodzaak om de Participatiewet waarin de regels rond uitkeringen zijn vastgelegd, te veranderen. Mensen in de bijstand moeten tot 1200 euro aan giften kunnen ontvangen zonder dat ze gekort worden op hun uitkering. Dit moet een landelijke regel worden. Op dit moment is dat nog niet het geval.

Omdat de bijstandsregels door de gemeenten worden uitgevoerd, kan het beleid per gemeente verschillen. Hierdoor kan het zijn dat de ene gemeente wel al giften tot 1200 euro toestaat en de andere gemeente niet. De Tweede Kamer vraagt nu om één landelijke regel. Met de landelijke invoering van deze regeling gaat het nieuw te vormen Kabinet aan de slag. Heerlen gaat hier niet op wachten, en gaat nu al werken volgens de nieuwe regel waarbij giften tot 1200 euro per jaar zijn toegestaan.

Report

One Comment

Leave a Reply
  1. De regeling valt mee te leven, prima, veel mensen hebben het moeilijk. Het vergelijk met de boodschappen casus gemeente Wijmeren is echter niet terecht. Desbetreffende casus is enkel vanuit media in volle publiciteit gebracht. Het College aldaar mag ihkv privacywetgeving niet zijn onderzoeksgegevens over deze kwestie publiceren. Op basis van eenzijdige info kwalificaties als onredelijke sanctie of schrijnende situatie hanteren is niet terecht, ook hier geldt hoor en wederhoor maar ja het College te Wijmeren mag info niet delen. Ook de burger gaat dus een mening vormen op basis van eenzijdige informatie, het College is dan de gebeten hond. Mogelijk deels/geheel ten onrechte! Wie zal het zeggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Sportfondsen’ nieuwe exploitant zwembaden

Eigenaars friture in Kerkrade jagen overvaller hun zaak uit