KERKRADE – De gemeente Kerkrade heeft als eerste in Limburg een lokaal hitteplan gelanceerd, bedoeld om inwoners te waarschuwen en te beschermen tegen periodes van extreem warm weer.
Dit plan, een gezamenlijk initiatief van de gemeente, GGD Zuid-Limburg, het Rode Kruis en diverse zorg-, welzijns- en vrijwilligersorganisaties, bevat duidelijke afspraken over de taken en verantwoordelijkheden van elke partij tijdens een hitteperiode.
Met het lokale hitteplan willen de betrokken organisaties ervoor zorgen dat inwoners tijdig worden geïnformeerd en maatregelen kunnen nemen om gezondheidsrisico’s te vermijden. Dit omvat het verspreiden van nieuwsberichten en folders, en het geven van adviezen aan de gemeente.
We willen hitte draaglijk maken voor onze inwoners en mensen stimuleren ook naar elkaar om te kijken bij extreem hoge temperaturen,
aldus Wethouder René van Drunen.
De noodzaak voor een dergelijk plan is duidelijk: hittegolven komen steeds vaker voor, en vooral Kerkrade heeft door zijn zuidoostelijke ligging een verhoogde kans op regionale hittegolven. In 2023 werden in de gemeente drie regionale hittegolven geregistreerd.
Langdurige hitte vormt een groot risico voor de gezondheid van kwetsbare groepen zoals jonge kinderen, ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Symptomen van hitte kunnen variëren van slecht slapen en vermoeidheid tot ernstige klachten die levensbedreigend kunnen zijn.
Hoewel er sinds 2007 een Nationaal Hitteplan bestaat, en dit plan in 2015 werd geactualiseerd om regionale hitteplannen mogelijk te maken, komt het initiatief van Kerkrade voort uit het collegeprogramma 2022-2026. Hierin is al vastgelegd dat de gemeente meer rekening zal houden met extreme weersomstandigheden en zal werken aan een klimaatbestendige stad. Het lokale hitteplan is een concrete stap in die richting.