in ,

Foras Events blaast de ‘oudste’ marathon van Nederland nieuw leven in.

Onderweg proef je de Romeinse nostalgische sfeer in steden als Coriovallum (Heerlen) en Mosa Trajectum (Maastricht).

De Marathon Via Belgica in het hart van het heuvelland vlak voor Valkenburg.

Op 29 Mei 2022 zal, na meer dan 2000 jaar, de oudste rijksweg van Nederland (de heirbaan Via Belgica) het decor vormen voor de nieuwe Marathon Via Belgica. Deze unieke marathon, georganiseerd door Foras Events, voert de lopers langs het traject van de oude Romeinse heirbaan dwars door het Zuid-Limburgse heuvellandschap. Onderweg proef je de Romeinse nostalgische sfeer in steden als Coriovallum (Heerlen) en Mosa Trajectum (Maastricht).

De start van de Marathon Via Belgica ligt in het dorpje Rimburg dat voor de gelegenheid weer even in Romeinse sferen verkeert.

Nieuwe organisator
In 2015 werd al eens een éénmalige editie van een marathon over de Via Belgica georganiseerd. Helaas heeft die marathon het nooit tot een tweede editie weten te brengen. Aan de omgeving lag dat zeker niet en dat is precies waarom de nieuwe organisator Foras Events deze unieke marathon niet verloren wil laten gaan “Nulla tenaci invia est via”, aldus Danny Roufs, één van de organisatoren. Deze Latijnse spreuk betekent “voor de volhouder is geen weg onbegaanbaar” en staat niet alleen de Romeinen maar ook de organisatoren op het lijf geschreven. Foras Events heeft al bijna 10 jaar ervaring in het organiseren van diverse hardloopevenementen zoals de Wilhelminaberg Trappenmarathon en de Hivernaltrail. Met de Marathon Via Belgica wil de organisator deze unieke marathon terug op de kaart zetten en lopers een unieke beleving bieden.

Van Rimburg naar Maastricht
De Marathon Via Belgica start op de brug over de Worm in Rimburg en voert de lopers in westelijke richting door de groene heuvel van Zuid-Limburg. Onderweg passeren de atleten onder andere de Romeinse stad Heerlen en het Thermenmuseum om daarna via Valkenburg af te dalen naar het Geuldal. Het letterlijke hoogtepunt van de route ligt ter hoogte van Geulhem waar de lopers een steile klim wacht als laatste obstakel voor de finish. Uiteindelijk finishen de lopers op de brug over de Maas in Maastricht. Mede-organisator Dave Houben is eindverantwoordelijk voor de route:

“de atleten gaan exact 42,195km genieten van een uniek heuvelrijk parcours dat overal historie ademt. Hoe bijzonder is het om te rennen waar vroeger de Romeinen hun voetsporen hebben achtergelaten? We bieden de lopers een unieke en uitdagende ervaring.”

Na 42,195km finishen de atleten op de Servaasbrug in Maastricht!

Een marathon voor iedereen
Ook al kent de Marathon Via Belgica maar één afstand, dat betekent niet dat je alleen als marathonloper mee kan doen. “De Marathon Via Belgica is voor iedereen”, een mening die ook ambassadeur Jo Schoonbroodt deelt. Jo Schoonbroodt is overal actief om mensen te motiveren en te inspireren de hardloopschoenen aan te trekken. Daarom kun je de marathon ook lopen met een estafette-team van twee of zelfs vier lopers. Zo kunnen atleten die (nog) geen marathon lopen samen met hun beste loopvrienden de hele marathon lopen. Onderweg wordt gewisseld op vaste wisselpunten, maar finishen doen ze samen in Maastricht!
Kijk voor meer informatie en om in te schrijven op http://www.marathonviabelgica.nl/

Meer info of media over dit item? Nu jij!

Foto Video Audio Tekst Embed

This field is required

Sleep foto hierheen

of

You don't have javascript enabled. Media upload is not possible.

Afbeelding ophalen van URL

Maximum upload file size: 8 MB.

Processing...

This field is required

Sleep video hierheen

of

You don't have javascript enabled. Media upload is not possible.

Bijvoorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=WwoKkq685Hk

Add

Ondersteunde social media:

Maximum upload file size: 64 MB.

Processing...

This field is required

Drop Audio Here

of

You don't have javascript enabled. Media upload is not possible.

e.g.: https://soundcloud.com/community/fellowship-wrapup

Add

Ondersteunde social media:

Maximum upload file size: 32 MB.

Processing...

This field is required

Bijvoorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=WwoKkq685Hk

Ondersteunde social media:

Processing...

Ook meer aandacht voor jouw (social) media (pers)berichten? Deel hier je bericht!

Report

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Brand in pand Nieuwstraat in Kerkrade

Gewapende overval op pakketbezorger in Heerlen