in , ,

Feestelijke ontvangst Bevrijdingsvuur in Kerkrade

KERKRADE – Op zaterdag 5 mei zal het ‘Nationale Bevrijdingsvuur’, dat door een groep Kerkraadse atleten in Wageningen opgehaald wordt, feestelijk ontvangen worden op de Markt in Kerkrade. Voorafgaand aan de ontvangst organiseert De Stichting voorheen Oranjevereniging Kerkrade in samenwerking met de gemeente Kerkrade verschillende activiteiten in het centrum van Kerkrade.

Herdenken
Aansluitend aan de Dodenherdenking op 4 mei zal een groep atleten van de atletiekvereniging Achilles Top vertrekken naar, het voor WOII historisch belangrijke locatie, Hotel de Wereld in Wageningen. Hier haalt de groep het Nationale Bevrijdingsvuur op.
Dit ‘vuur’ staat symbool voor de nationale eenheid en voor leven in vrijheid en wordt door de burgemeester van Wageningen ontstoken in de nacht van 4 op 5 mei.

Aankomst in Kerkrade
De groep atleten met het Nationale Bevrijdingsvuur wordt op 5 mei rond 16.00 uur verwacht aan de gemeentegrens. Zij zullen dan grotendeels de omgekeerde route van de evacuatie van september 1944 lopen richting de Markt. Het Bevrijdingsvuur zal vanaf dat moment door verschillende groepen gedragen worden.

Onder andere door het gemeentebestuur, veteranen organisaties, buurtvereniging; de Bouwerwei’, Stichting Euriade, scouting en nog vele anderen. Het ‘vuur’ zal in Kerkrade langs het Evacuatiemonument, het monument van de Old Hickory Soldaat en het Vredesmonument & Kapel trekken. Als de groep om 17.50 uur op de Markt aankomt zal een korte plechtigheid plaatsvinden met medewerking van het Reünie Orkest der Limburgse Jagers en de jonge Kerkraadse sopraan Floor Bosman.

Legervoertuigen te zien
Om de Markt geheel toepasselijk aan te kleden zullen er vanaf 14.00 op de Markt 25 oude legervoertuigen te bezichtigen zijn. Ook kunt u na de ceremonie, vanaf 20:00 uur, een optreden van het veteranenorkest ‘Music4vets’ beluisteren in café ‘De Wieëtsjaf’ gelegen aan de Markt te Kerkrade Centrum.

Bron: Facebook Gemeente Kerkrade

Report

Stem op dit bericht!

3 punten
Upvote Downvote

Aflevering 39 Buitenring tv-serie

Koninklijke klanken!