in ,

Facebookstrijd om kiezer in Limburg

Foto: vpngids.nl

In Limburg werd door politieke partijen relatief veel geadverteerd op Facebook in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen.

Vanaf Limburgse pagina’s probeerden politieke partijen via 238 advertenties kiezers te bereiken. Dat blijkt uit onderzoek door VPNgids.nl.

Van alle 1.511 provinciale advertenties was 15,8% van Limburgse bodem. Verantwoordelijk voor dit hoge percentage waren met name de provinciale pagina’s van de VVD (123 advertenties) en het CDA (76 advertenties). Die partijen waren samen goed voor 83,6% van alle Limburgse promotie ten behoeve van de verkiezingen. Andere partijen plaatsten in totaal 39 gesponsorde berichten om kiezers te overtuigen van hun standpunten.

In de week voor de verkiezingen plaatsten Limburgse pagina’s van politieke partijen ruim 100 advertenties. Daarin werden onder meer de kandidaten voor de verkiezingen voorgesteld. Lokaal-Limburg, de enige lokale partij bij deze verkiezingen, adverteerde niet via Facebook. Wel plaatste de partij 32 reguliere berichten via zijn pagina ten behoeve van de campagne.

Strijd om de kiezers
Ook in de provincies Noord-Brabant (243 advertenties), Gelderland en Noord-Holland (beide 150 advertenties) hopen politieke partijen kiezers te overtuigen van hun standpunten via promotie op Facebook. Om stemmers in Overijssel en Utrecht wordt het minste gestreden op Facebook. In beide provincies werden slechts iets meer dan 30 advertenties geplaatst.

Op landelijk niveau zijn vooral de coalitiepartijen zeer actief met Facebookadvertenties. D66 schreef vlak voor de verkiezingen ruim 100 advertenties, de VVD stopte pas bij 215 en het CDA zet zelfs meer dan 700 verschillende advertenties in om zo veel mogelijk stemmers te bereiken.

Alle onderzoeksresultaten zijn te vinden op: https://www.vpngids.nl/nieuws/onderzoek-cookiemeldingen-facebook/

Report