in ,

BoosBoos LikeLike

Burgemeester Heerlen boos op kasteleins die zaterdag eindtijd negeerden

“Tevreden, maar niet aan afspraken houden onacceptabel”

HEERLEN – Afgelopen zaterdag mochten de winkels weer open, maar de lockdown voor de horeca- en cultuursector bleef. Burgemeester Wever gaf, evenals de andere Zuid-Limburgse burgemeesters, op voorhand aan begrip te hebben voor de door de horeca aangekondigde acties, mits de openbare orde niet werd verstoord. Wever blikt tevreden terug omdat de meeste ondernemers zich aan die afspraak hielden. Tegelijkertijd waren er enkele horecazaken die zich niets van de afspraken aantrokken en ruim na 20:00 uur nog open waren. “Onacceptabel,” geeft Wever aan.

In de ochtend was het nog wat rustig in Heerlen, maar vanaf 14:00 uur was het gezellig druk in het centrum. Het merendeel van de horeca was geopend en bezoekers wisten hun weg naar de etablissementen goed te vinden, zeker richting de avond.

Wever:

“Wij vertrouwden bij het gedogen van de acties op de verantwoordelijkheid van onze ondernemers, inwoners en bezoekers. Ik wil iedereen een compliment maken, de meeste ondernemers maakten er een mooie dag van en hielden zich keurig aan de afspraken die we met elkaar gemaakt hadden.”

Pittige brief

Voor de ruimte die de horeca- en cultuursector afgelopen zaterdag eenmalig kregen gold een duidelijk kader: om 20:00 uur gesloten deuren en de voorwaarde dat regels zoals het coronatoegangsbewijs, mondkapjes en afstand houden werden toegepast.

Wever:

“Dat sommige zaken ruim na 20:00 uur open waren vind ik echt onacceptabel en tolereer ik niet. Degenen die meenden zich niet aan de afspraken te hoeven houden ontvangen dan ook snel een pittige brief van mij. Het kan en mag voor deze ondernemers namelijk niet lonen om duidelijke afspraken doelbewust naast zich neer te leggen. Dat gaat ook ten koste van de ondernemers die zich in deze zware tijden wél aan de afspraken houden.”


Verdere versoepelingen

De huidige maatregelen gelden tot en met 25 januari aanstaande. Of er dan versoepelingen komen voor de horeca- en cultuursector is nu nog onduidelijk, maar mocht dit zo zijn heeft burgmeester Wever over handhaving na die datum ook een uitgesproken mening:

“Zoals aangegeven doorgrond ik de emoties van de horeca- en cultuursector. Maar als burgemeester blijf ik ook de handhaver van de wet. Ik vind het daarom belangrijk duidelijk te zijn, coronaregels die door het Rijk zijn opgesteld worden door de gemeente gehandhaafd om corona op de langere termijn aan te kunnen. Mocht de horeca na 25 januari weer open mogen tot bijvoorbeeld 17:00 uur is er wat mij betreft geen ruimte deze sluitingstijd op eigen initiatief losjes op te rekken.”

Report

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gaslek in Kerkrade na graafwerkzaamheden: drie honden en baasjes uit huis

Kerkraadse woningoverval in Opsporing Verzocht