KERKRADE – Op een zonovergoten schietweide aan de Voorterstraat werd na het zingen van het Limburgs Volkslied, eerst een groepsfoto gemaakt. Daarna stonden burgemeester Som en Deken Nevelstein onder de schietstang om met een kruisboog de eerste schoten te lossen.

Na een korte pauze werd begonnen met het traditionele koningsschieten. Om de beurt werd er door de 16 schutters van de Grijze Hoed op de houten vogel geschoten. Het was een zeer taai stuk hout dat niet kapot te krijgen was. Er kwam geen beweging in de houten vogel. Na overleg werd besloten om de vogel een kopje kleiner te maken. Uiteindelijk kwam er beweging in het stuk hout.

Ademloos keken de schutters naar de vogel aan de schietstang die de ene voltreffer naar de andere kreeg. Schutter John Nix knalde de halve vogel van de stang. Het werd opeens doodstil op het schietterrein en de spanning onder de vele belangstellenden en de schutters was om te snijden.

Nu was het de beurt van de benjamin en vaandeldrager Roy Bejas. Ook hij schoot raak, maar helaas bleef nog een restje van de houten vogel hangen. Je hoorde bijna iedereen zuchten en roepen “wat een pechvogel is die Roy”.

Het was inmiddels de tiende ronde: Alain Dortants moest nu schieten. Beheerst stond hij onder de schietstang en loste het 70ste schoot. BAM raak, het laatste stuk van de vogel viel naar beneden. De 50-jarige kruisboogschutterij Grijze Hoed heeft een nieuwe koning; Alain Dortants! Hij is pas twee jaar lid van de schutterij en is nu al schutterskoning. Het is een unicum.

Foto: Peter Trompetter
Een emotionele oma kwam de kleinzoon feliciteren. | Foto: Peter Trompetter
Een dag eerder werd Wim Steins erekoning. Hij mag een jaar de zilveren ereplaat dragen. | Foto: Peter Trompetter

Weiefes te Bleijerheide met Die Altbohmischen op 24 juni

Ouderwets weidefeest bij Kruisboog Schutterij St. Sebastianus in samenwerking met Sociëteit de Grijze Hoed. De opbrengst komt ten goede aan het behoud van de prachtige locatie Voorterbeemden.