Vanaf donderdag 22 juni 12.00 uur heeft Waterschap Limburg een onttrekkingsverbod ingesteld voor het oppervlaktewater in de beken en sloten van Zuid-Limburg. Dit verbod is van kracht voor iedereen en geldt voor alle vormen van onttrekkingen. Het houdt niet alleen in dat het verboden is om landbouwpercelen te beregenen, maar ook het besproeien van tuinen met water uit beken en sloten valt hieronder. Het doel van dit verbod is om verdere daling van de waterpeilen te voorkomen en onherstelbare schade aan de natuur tegen te gaan. Het verbod blijft van kracht tot uiterlijk 1 oktober 2023. Afhankelijk van de omstandigheden kan het verbod tussentijds worden gewijzigd of ingetrokken.
De aanhoudende droogte in Limburg
Chrit Wolfhagen, lid van het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg, geeft aan: “Sinds 12 mei ervaren we droog en warm weer. Hoewel we deze week gelukkig wat regen hebben gezien, is dit mogelijk onvoldoende. Het blijft te droog. Samen met agrariërs hebben we in de winter en het voorjaar hard gewerkt aan waterconservering. Er is in die periode ook veel neerslag gevallen. Desondanks raakt de opgebouwde watervoorraad snel uitgeput. Dit wordt veroorzaakt door verdamping van bomen en planten, hoge temperaturen en een droge noordoostelijke wind. Door de droogte dalen de waterpeilen in sloten en beken snel. Het is van groot belang dat deze zo min mogelijk droogvallen. Met de genomen maatregelen proberen we vissterfte en schade aan bijzondere soorten te voorkomen, evenals het op peil houden van de grondwaterstanden.”
Noord- en Midden-Limburg
Voor Noord- en Midden-Limburg is de situatie nog niet kritiek. Afhankelijk van de hoeveelheid regen die valt, kan er ook een onttrekkingsverbod worden ingesteld voor deze gebieden.
Uitzonderingen en ontheffingen
Het onttrekkingsverbod is niet van toepassing op oppervlaktewater dat wordt gebruikt als drinkwater voor vee. Ook geldt het verbod niet voor onttrekkingen uit oppervlaktewater ten behoeve van bepaalde kapitaalintensieve teelten, om bijvoorbeeld schade aan meerjarige boom- of plantenteelt te voorkomen.
Twee sporen tegen klimaatverandering
Vanwege klimaatverandering worden we geconfronteerd met steeds extremere weersomstandigheden, zowel zeer natte periodes als langdurige droogte. Waterschap Limburg hanteert twee benaderingen om de gevolgen van droogte aan te pakken, zowel op de lange als korte termijn.
Om de gevolgen van droogte op de lange termijn aan te pakken, volgt Waterschap Limburg twee sporen. Allereerst is er een intensieve en effectieve samenwerking nodig tussen alle betrokken partijen in Limburg om te zorgen voor een robuust watersysteem. Dit omvat het vasthouden van meer grondwater, het verminderen van onttrekkingen en het aanvullen van water. Daarnaast neemt het waterschap op korte termijn verschillende maatregelen, zoals het handhaven van stuwen in de hoogst mogelijke stand, extra inspecties in beken om droogvalrisico’s te identificeren, aanpassingen in het maaibeleid om opwarming van de beken te remmen, dagelijkse monitoring van waterstanden en wateraf