LANDGRAAF – De Lange Loop (18200) bij de Harry Driessen running & walking Heideloop werd zondag met overmacht gewonnen door Jorrit van der Raadt, uit Schinveld. De atleet van STAP voltooide de 10 Engelse mijl in een knappe tijd van 57.34. Bij de vrouwen ging de zege op de hoofdloop (8100 meter) in 35.29 naar AVON atlete Anne Balter, uit Hoensbroek. Op de korte loop bij de mannen (8100 meter) stond er geen maat op Mick Wolvekamp. De nationale topper finishte in 29.21. Saillant detail: De Sittardenaar liep de Heideloop niet als een wedstrijd, maar als een training. Meer specifiek: een tempo duurloop, waarbij de doelstelling was om de hartslag onder de 170 tellen per minuut te houden.
Voor de niet-insiders was de start van Wolvekamp in Landgraaf een verrassing. Omdat de Heideloop midden in het baanseizoen valt ontbrak het Junioren running team van Caesar en ook het Loopteam Paul Hagedoren (LTPH) immers op het appel. Baantopper Mick Wolvekamp, die zilver won op het NK Indoor 1500 meter U18 en aansluitend ook nog zesde werd op de 800 meter. En medio 2022 de EK limiet liep en als enige Limburger geselecteerd voor het Nederlandse juniorenteam en het EK O18 in Jeruzalem was dus wél van de partij.
Wolvekamp:
Ik begreep waarom de teams van Caesar en LPTH hier niet deelnamen. Maar organisator Harry Driessen is een sponsor van mij en zag me hier graag aan de start. Ik heb met Greta Koens, sinds april mijn nieuwe trainer, overleg gehad of en zo ja op welke manier de Heideloop in mijn schema ingepast kon worden. Omdat ik afgelopen donderdag al een intensieve duurloop van 3000 meter had gedaan is besloten om er een tempo duurloop van 8100 meter van te maken. En om daarbij de hartslag onder de 170 te houden.
Mick Wolvekamp (18) slaagde cum laude. Het parcours van de Heideloop deels cross met bosondergrond en rul zand en deels verhard was dan ook een kolfje naar zijn hand. Tijdens de Kapellerbosloop in 2022, die hij overtuigend won, toonde de topatleet eerder ook aan als dat hij ook op de cross alsook op de langere afstand uitstekend uit voeten kan.
Talentenscout en talentonwikkelaar Paul Hagendoren ontdekt Mick Wolvekamp per toeval tijdens Stadsomloop Kerkrade
Mick Wolvekamp werd vijf jaar geleden per toeval ontdekt tijdens de Stadsomloop van Kerkrade door Paul Hagedoren uit Hoensbroek, een bekende Limburgse ex-atleet die zijn kennis en ervaring ten dienste stelt van Unitas en de Limburgse atletiek. Naast trainer is Hagedoren ook talentontwikkelaar en talentenscout.
Mick was snel en sterk. Bij de start liep hij meteen onze lopers eruit en finishte uiteindelijk als tweede. Na afloop ben ik meteen met Mick en zijn ouders in gesprek gegaan. Mick voelde er aanvankelijk weinig voor om zich op atletiek toe te leggen. Daarvoor voetbalde hij te graag met zijn vrienden. Ik had daar alle begrip voor. Uit ervaring weet ik dat het soms verstandig is om twee passies een tijdlang samen te laten lopen, bij wijze van overgang. Op een bepaald moment komen sporters dan tot het besef dat ze een keuze moeten maken om echt progressie te maken.
Dit is voor mij een belangrijke en mooie stap in mijn atletiek carrière.
Die keuze heeft nu ook Mick Wolvekamp gemaakt. Na vijf seizoenen bij LTPH (“ik heb respect voor Paul, hij heeft me in deze sport gebracht en ook ver gebracht”) traint hij sinds april bij Grete Koens, is een voormalige Nederlandse atlete, die gespecialiseerd was in de middellange en lange afstand en zesmaal Nederlands kampioene werd. “Dit is voor mij een belangrijke en mooie stap in mijn atletiek carrière”, duidt Wolvekamp.
Op eigen benen in Valley Running Team
Voor atleten met internationale potentie en ambitie heeft Grete Koens het Valley Running Team opgericht. Dat team traint zes tot zeven keer per week in de regio Ede-Wageningen-Arnhem. De baantrainingen vinden plaats bij CAV Climax in Ede, de krachttrainingen bij Sportservice Ede en de bostrainingen op de Veluwe. Daarnaast gaat het team, waarvan ook de uit Stein stammende topatleet Mahadi Abdi Ali deel uitmaakt, drie tot vier keer per jaar op hoogtestage.
Het hoofddoel van de meest atleten zijn de Olympische Spelen in Parijs. En in de aanloop daarnaartoe willen ze schitteren in wedstrijden op het hoogste niveau (indoor en outdoor). In het team krijgt eenieder de kans en tijd om zijn/haar talenten optimaal te ontwikkelen. Coach en atleten helpen en steunen elkaar in het proces. Wat hen verbindt is de enorme drive om het beste uit zichzelf te halen.
Dat geldt ook voor Mick Wolvekamp. Hij is sterk, krachtig en mentaal ijzersterk. De U20 atleet traint zes keer in de week en combineert dat met zijn studie aan Topsport Talentschool Trevianum, in Sittard. “Ik krijg alle medewerking van school. Ik heb mijn examenjaar in tweeën kunnen knippen. Dit jaar heb ik examen gedaan in vier vakken, komend jaar doe ik examen in de vier overige vakken. Ook over meermaals per week pendelen tussen Sittard en Ede doet hij niet moeilijk. Soms kan ik met de auto mee als mijn ouders die kant opgaan de andere keer neem ik de trein en kan ik tussendoor nog iets aan mijn studie doen.” Met een glimlach: “En mijn vriendin woont ook dichtbij. Die woont in Rhenen, en van daaruit is het maar 19 km van Ede. Indien nodig kan ik daar ook overnachten.”