Tijdens een drukbezochte afscheidsreceptie in de Groote Sociëteit in Maastricht is officieel afscheid genomen van Stefan Rosu als intendant van Philzuid. Naast vele relaties uit het werkveld en de Limburgse en Brabantse politiek, namen ook de leden van de Raad van Toezicht en vele collega’s van Philzuid afscheid. De Maastrichtse wethouder en locoburgemeester Frans Bastiaens reikte Stefan Rosu ‘het Teken van Verdienste’ van de stad Maastricht uit voor zijn grote betekenis voor de stad.
Vanaf de fusie
Wethouder en locoburgemeester Frans Bastiaens van de gemeente Maastricht stipte aan dat Stefan Rosu het orkest niet alleen op voortreffelijke manier door de uitdagende fusieperiode heeft geleid, maar ook verder heeft ontwikkeld. Verder haalde hij aan dat Rosu, naast het onderkomen in Muziekgebouw Eindhoven, gezorgd heeft voor een prachtige eigen repetitieruimte met de nieuwe naam Opus 9, na de verbouwing van de voormalige Theresiakerk in Maastricht.
Architect
Voorzitter van de Raad van Toezicht Rob Stevens looft Rosu als architect van Philzuid, een orkest dat kwalitatief gegroeid is. En dat zich naast het verzorgen van klassieke concerten en opera’s ook als vernieuwer daarvan inzet met een omvangrijk educatieprogramma. ‘Stefan is ook de grondlegger van het Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music, oftewel het MCICM. Een wereldwijde primeur voor een dergelijk instituut waarbij onderwijs, onderzoek en praktijk met elkaar worden verbonden om naar nieuwe vormen te zoeken om klassieke muziek voor het voetlicht te brengen en daarmee ook nieuw publiek aan te trekken.’ Stevens duidde verder dat onder leiding van Stefan Rosu een nieuw toporkest is ontstaan dat breed omarmd en diepgeworteld is in de Zuid-Nederlandse samenleving. Een terechte constatering ook in de Parkstad is Philzuid niet meer weg te denken na talrijke fantastische concerten in Theater Heerlen en op publieke loacties en ook bijzondere en verfrissende muzikale jeugdeducatie projecten.