in ,

60-Jarig bestaansfeest van Hoog Anstel Kerkrade

Foto: Peter Trompetter

KERKRADE – Op 6 oktober 1959 -60 jaar geleden- werd bejaardencentrum Hoog Anstel feestelijk geopend. Dus reden voor een feest met alle bewoners.

Foto: Peter Trompetter

Voor de tijd van de bejaardenhuizen was het vanzelfsprekend dat een van hun getrouwde kinderen de bejaarde ouders inwoning verschaften. Soms gingen ze ook bij de ouders wonen. Er waren ook bejaarde mensen die geen kinderen hadden en verre van ideaal woonden. In die tijd waren er wel de twee bejaardenhuizen Sint Elisabethstift en het Maria-oord, maar die waren overbezet en de wachtlijst was veel te lang. In die tijd was er ook al sprake van een aanzienlijk toenemende vergrijzing van de Kerkraadse bevolking.

Foto: Peter Trompetter

Zodoende werd de eerste stap voor de bouw van het bejaardenhuis gezet in 1953. Pas in november 1957 ging de eerste spade in de grond op het hoogste plateau van Kerkrade. In mei 1959 ontvingen de eerste bewoners de sleutels van hun appartementje. De eerste directrice was mejuffrouw Baumans en er waren toen 11 gediplomeerde bejaardenverzorgsters. De bekendste was mejuffrouw Jenny van de Kemp.

Vrijdagavond en zaterdagmiddag stond in het teken van het 60-jarig bestaansfeest van Hoog Anstel. Vrijwilligers en wethouder Leo Jongen (met blonde pruik) kropen in de huid van een artiest.

Foto: Peter Trompetter

De wethouder alias Jurgen Marcus ontving een groot applaus van de bewoners van Hoog Anstel.


Wethouder Leo Jongen:

“De vrijwilligers van Hoog Anstel zijn van onschatbare waarde. Tegenwoordig lijkt haast niets meer mogelijk zonder vrijwilligers: `zonder hun inzet zou dit feest niet georganiseerd worden.”

Foto: Peter Trompetter

Herhaaldelijk bedankte de wethouder de vrijwilligers. Tot slot liet hij weten dat er in Nederland een miljoen vrijwilligers zijn die het een en ander mogelijk maken.

Foto: Peter Trompetter

Report

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Theo Ruiters en Walter Consten 50 jaar lid Koninklijk Harmonieorkest

Integrale actiedag Hennep gestart; doorzoekingen op meerdere locaties in Parkstad