BRUNSSUM – Burgemeester Luc Winants van Brunssum heeft op maandag 4 december 2017 zijn ontslag aangeboden bij Zijne Majesteit de Koning, per 1 januari 2018.

Hieronder de verklaring van burgemeester Winants:

De directe aanleiding voor mijn verzoek om terug te treden als burgemeester is gelegen in de aanhoudende bestuurlijke crises in Brunssum. Deze crises hebben onlangs een extreme wending genomen. Hierdoor is er een bestuurlijke situatie ontstaan waarvoor ik geen verantwoordelijkheid meer kan en wil dragen: immers, als burgemeester kan ik niet meer garant staan voor een integer bestuur in Brunssum. Om die reden heb ik, in overleg met Commissaris van de Koning Theo Bovens van de Provincie Limburg, besloten om per 1 januari 2018 mijn functie neer te leggen.

Ik heb me altijd voor meer dan 100 procent ingezet voor de Brunssumse belangen en de Brunssumse inwoners. Ik denk dat mijn gemeente een enorm potentieel heeft dat erop wacht om verzilverd te worden. Juist daarom doet het pijn om te zien hoe verdeeld ons gemeentebestuur is geworden en hoe als gevolg daarvan keuzes zijn en worden gemaakt die het aanzien van het openbaar bestuur beschadigen, zelfs ondermijnen. Ik heb me in al die jaren ingespannen om verandering te brengen in onze bestuurscultuur en deed dit altijd vanuit een constructieve houding en met vertrouwen in vooruitgang. Echter, de gebeurtenissen van de afgelopen weken, waarin het gemeentebestuur tegen tal van adviezen en waarschuwingen in besluiten nam waaruit een fundamenteel gebrek van respect voor integer bestuur spreekt, was voor mij de spreekwoordelijke druppel.

Meer op Brunssum.nl